Vad händer när man ansöker om lån
Ibland behöver man snabbt få in pengar på sitt konto för att kunna ordna upp ett ekonomiskt problem. Det är inte alltid man har en buffert sparad för oförutsedda utgifter (vilket dock starkt rekommenderas) och då kan man behöva ta ett snabblån för att lösa bekymret. Det är ingen fara så länge man kan se att man har möjlighet att betala tillbaka lånet i god tid. Men vad kollar långivarna på när man ansöker om ett lån?
Idag talas det lite här och där om UC-score, eller kreditbetyg som det också kallas. UC är en förkortning för upplysningscentralen som är det största företaget inom kreditupplysningar i Sverige. UC grundades 1977 och ägs till största delen av en rad olika stora svenska banker. UC används nästan alltid vid större privatlån och bolån. De hämtar offentliga uppgifter från skatteverket samt kredituppgifter från flera olika finansinstitut.
Vi en låneansökan så gör de flesta långivare en kreditprövning på den som ansöker om att få låna pengarna. Vid en kreditprövning hämtar långivaren ut personliga uppgifter samt uppgifter om vilken ekonomisk situation den som ansöker befinner sig i. Uppgifterna används sedan för att bedöma vilken betalningsförmåga de anser att man har. Betalningsförmågan ligger sedan till grund för det beslut som banken eller långivaren tar när det gäller om, samt hur mycket man får möjlighet att låna.
Det som räknas med i ett kreditbetyg är taxerad inkomst, eventuella betalningsanmärkningar och olika krediter man har blivit beviljad sedan tidigare. De flesta långivare gör en helhetsbedömning, så även fast man har ett högt UC-score så innebär det inte alltid att man blir beviljad lånet. Har man ett långt UC-score så innebär det i sin tur inte att det är omöjligt att bli godkänd, det är som sagt helhetsintrycket som avgör beslutet.
Med hjälp av Vip banks kan man jämföra flera olika sorters lån från många olika långivare. Där kan man läsa mer om hur en ansökan går till och vad man bör tänka på innan man tar ett lån.