Allt du behöver veta om virussanering
Ingen behöver antagligen förklara för dig hur snabbt ett virus kan spridas och vilka effekter det kan föra med sig. Det borde egentligen ha varit självklart redan före Coronapandemin slog till mot världen 2020. Ta bara vinterkräksjukan till exempel. När någon på jobbet, i skolklassen eller framför allt i hushållet får vinterkräksjukan så är det bara en tidsfråga innan resten av omgivningen också åker på skiten och behöver springa på toaletten varenda kvart.
Toaletten blir därför ett slags epicentrum för spridningen av det virus som orsakar kräksjuka. Det innebär dock inte att loppet är kört och att du bara ska sitta och vänta på att viruset ska tömma innehållet i din mage om du har använt samma toalett som någon som varit smittad.
Med effektiv och noggrann virussanering kan du faktiskt förebygga att bli smittad. Det är åtminstone värt ett försök. Det är inget kul alls att drabbas av kräksjuka eller influensaliknande symptom.
Var noga med att göra rätt
Det gäller alltså att inte snåla på spriten och desinfektionsmedlet efter att en virussjuk person besökt badrummet. Exempelvis kan du använda medlet Virkon både för stora ytor och punktdesinfektion när någon använt toaletten som sitt tillhåll för att göra sig av med vad som känns som allt som finns inuti en. Du ska använda det generöst, men samtidigt vara försiktig med det. Virkon är inte hälsofarligt, men det är inte bra att skapa så kallade spritångor heller.
Läs gärna på hur du bäst och mest effektivt gör för att virussanera. Det är viktigt att det görs rätt, annars får det minimal eller ingen effekt alls. Det är lite som att ha ett munskydd på sig men ändå hålla på att klänga och fingra på andra människor. Virussanering är alltid önskvärt, men det krävs som sagt att du sanerar med hjälp av dokumenterat framgångsrika medel och material.