Stort ansvar väntar för E-plast.se 

//Stort ansvar väntar för E-plast.se 

Stort ansvar väntar för E-plast.se 

Det är helt otroligt vilka mängder plast det finns i världen. Plast finns i det mesta vi producerar. Det märks också i vårt avfall. Har du någon aning om hur mycket plast som flyter runt i vår hav runt jorden? Siffran är chockerande. Enligt organisationen Miljöjournalisterna rör det sig om 269 000 ton plast i haven. Gamla förpackningar, flaskor, påsar och mycket annat som förorenar planeten och fördärvar livet för djur i hav och natur.  

Att slänga plast i naturen är inte direkt som att slänga ett bananskal i skogen. Till skillnad från bananen komposteras inte plasten. Det tar mellan 10-20 år för exempelvis en plastpåse att brytas ned i naturen. Det förutsätter att det inte finns mikroplaster. Dessa tar nämligen hundratals år att bryta ned, vilket inte ens är säkert att de gör överhuvudtaget.  

Ska plast förbjudas? 

Plastavfallet i världen har gjort att röster höjs om förbud. På många platser, bland annat på flera hawaianska öar och i Kenya, har man förbjudit plastpåsar. Här i EU diskuterar man att förbjuda den granulat som används i konstgräsplaner för fotboll. Detta eftersom plastkulorna, som består av just mikroplaster, tenderar att rinna ut i avlopp och i förlängningen ut i våra hav. 

Vad kan du göra?

Med tanke på vilken miljöbov plast är innebär det att det måste ställas höga krav på våra plasttillverkare och försäljare runt om i världen. Det gäller allt från E-plast.se till de butiker som delar ut gratis plastpåsar, eller plastpåsar överhuvudtaget, till sina kunder.  

Men mycket ansvar ligger även på dig som privatkonsument. Vad kan du göra för att minska din plastkonsumtion? Kan du kanske återanvända tygpåsar istället för att köpa en ny plastpåse varje gång du handlar mat? Att återvinna och sopsortera plast är också någonting som är oerhört viktigt för att minska plastsvinnet i världen. Ingen kan göra allt men alla kan göra någonting. 

 

By | 2020-12-27T15:45:55+00:00 december 27th, 2020|plast|Kommentarer inaktiverade för Stort ansvar väntar för E-plast.se 

About the Author: