Saker att tänka på vid inköp av kemikalieskåp

//Saker att tänka på vid inköp av kemikalieskåp

Saker att tänka på vid inköp av kemikalieskåp

Vissa kemikalier måste man enligt miljöbalken och arbetsmiljölagen förvara i särskilda kemikalieskåp. Detta minimerar risken att människor kommer till skada, men också för att undvika spill och läckage, och att farliga kemikalier sprids till mark, avlopp och dagvattenbrunn. Men innan man införskaffar ett kemikalieskåp bör man fundera över vilka slags vätskor man behöver förvara där. Kemikalier som kan reagera på varandra ska naturligtvis inte förvaras tillsammans och då kan man behöva köpa in flera kemikalieskåp.

Du hittar kemikaliernas medföljande säkerhetsblad i förpackningen. Där står det hur de bäst ska förvaras och vad man ska tänka på. Exempelvis behöver kemikalier som luktar starkt eller som avger tunga ångor förvaras i ett särskilt kemikalieskåp med ventilation så att ångorna inte sprids i lokalen. Vissa starkt frätande kemikalier måste förvaras i ett skåp med ett särskilt uppsamlingskärl som samlar upp kemikalier ifall de skulle läcka. Uppsamlingskärlet är av ett speciellt material som inte fräter sönder. 

 

Tänk på ergonomin

Man bör även välja kemikalieskåp efter verksamhet och med hänsyn till hur skåpet kommer att användas. Det finns exempelvis kemikalieskåp som kan placeras utomhus, och skåp som passar bra inom vissa specifika industrier. Man bör också tänka på hur stor mängd kemikalier man ska förvara och om skåpet ska vara låsbart. Öppnas skåpet flera gånger dagligen kan det också vara en god idé att ta hänsyn till ergonomi och välja ett i bra arbetshöjd så att man slipper böja eller sträcka sig i onödan.

 

 

Kemikalieskåp kan införskaffas hos flera olika företag. Många av dessa erbjuder internethandel, vilket kan vara enkelt och bra i vissa fall. När man handlar på nätet är det dock inte alltid så lätt att se vilket kemikalieskåp som uppfyller ens behov bäst, och vilket som har rätt säkerhetsklass. Därför bör man alltid handla kemikalieskåp från ett företag med hjälpsam och lättillgänglig kundtjänst.

By | 2021-01-22T09:34:13+00:00 januari 22nd, 2021|kemikalieskåp|Kommentarer inaktiverade för Saker att tänka på vid inköp av kemikalieskåp

About the Author: