Huset mår bra av takmålning

//Huset mår bra av takmålning

Huset mår bra av takmålning

Beroende på vilket material taket är gjort av har det en livslängd på ungefär trettio till fyrtio år, men sköter man om taket och underhåller det regelbundet kan det hålla längre än så. Ett tak gjort av tegel eller betong av högsta kvalitet kan hålla upp till etthundra år medan ett plåttak kan klara femtio år. Men var huset ligger spelar också roll. Ett kustnära hus som utsätts för mycket sol och starka, salta vindar slits och behöver bytas tidigare. 

En gång om året bör man besiktiga sitt tak för att veta om det behöver underhållas och repareras men också när det är slut och bör bytas. Ett tak av tegel eller betong har också ett underskikt av papp, och fyller det fortfarande sin funktion och inte behöver bytas kan man klara sig med en takmålning. Framförallt betongpannor mår bra av att målas då de efter ett par år bleknar och behöver få sitt ytskikt förstärkt för att hålla riktigt länge. Länktips: https://hustvattarna.se/takmalning/. 

 

 

Färgen förstärker takets ytskikt

Genom en takmålning förstärks ytskiktet och blir glattare vilket får till följd att vattnet lättare rinner av pannorna. Det är även viktigt att tvätta pannorna rena från mossa och alger då de annars lätt binder fukten till pannorna. Vill det sig riktigt illa letar sig fukten in bakom och sprider sig till det underliggande papptaket och snart har man en kostsam fuktskada att åtgärda.

Det är inte bara tak av tegel och betong som mår bra av att målas. Även plåttak bör ses om med jämna mellanrum och få ny färg om färgen har flagnat eller om några repor har uppstått. Gör man inte detta riskerar man att plåttakets åldras i förtid och rostar. Att underhålla ett tak och måla det är en bra investering då ett helt takbyte medför en betydligt större kostnad.

By | 2020-11-26T10:01:46+00:00 november 26th, 2020|takmålning|Kommentarer inaktiverade för Huset mår bra av takmålning

About the Author: