Få inte slut på batteriet

//Få inte slut på batteriet

Få inte slut på batteriet

Klockan är två på eftermiddagen och den stora tröttheten sätter in. Kollegan hämtar en extra kopp kaffe och själv börjar man fundera på om man ska ta en bit choklad eller inte. Det är sådana stunder man önskar att det vore lika lätt att få ny energi som att bara byta ett batteri. Batterier är verkligen en cool uppfinning. Små, stora och ibland riktigt pyttesmå. De finns överallt i vardagen och håller igång allt från telefoner och datorer till klockor och brandvarnare. För att inte glömma att bilar och motorcyklar också har batterier.

 

 

Plus och minus med blybatterier

Vilket batteri som behövs beror såklart på vad batteriet ska användas till. I bilar och motorcyklar används till exempel ofta batterier som innehåller bly, så kallade blyackumulatorer. Ett stort minus med bly är att det är miljöfarligt och förbrukade blybatterier klassas som farligt avfall och måste återvinnas på rätt sätt. I grunden är blybatterier mycket enkelt komponerade och består av vatten, svavelsyra och bly och de är relativt billiga. De är ofta tunga men några stora plus med denna typ av batterier är att de lagrar mycket energi och kan laddas ur och sedan laddas upp väldigt många gånger utan att försämras.

 

Ladda upp med rätt kunskap

Blybatterier har funnits i åratal och till exempel det japanska företaget Yuasa har specialiserat sig på batterier för motorcyklar och bilar. Ett yuasa batteri har hög kvalité och om man dessutom sköter om sitt batteri rätt håller det ännu bättre. Att undersöka vilka instruktioner som finns för lagring, underhåll och återvinning av ens batteri är viktigt. En del bilbatterier av bly måste till exempel fyllas på med speciellt batterivatten medan andra bilbatterier istället består av gel och därför inte behöver underhållas på samma sätt. Det är till exempel också viktigt att inte förvara batterier av bly för varmt. 

By | 2020-01-25T16:54:13+00:00 januari 25th, 2020|yuasa batteri|Kommentarer inaktiverade för Få inte slut på batteriet

About the Author: