De viktiga aminosyrorna

//De viktiga aminosyrorna

De viktiga aminosyrorna

Du kanske har hört talas om de essentiella aminosyrorna och undrat vad de egentligen är? Jo, dessa aminosyror är livsviktiga för människokroppen och dess överlevnad. Just dessa kan inte tillföras på något annat sätt än via kosten. De finns i den kost som innehåller protein, och att protein är ett viktigt näringsämne som vi behöver få i oss för att må bra, det vet nog de flesta. De flesta kanske också automatiskt tänker på att protein framförallt finns i kött, men det finns i mycket mer än det.

 

Var finns protein?

Ja, i nästan all mat finns det faktiskt protein, bara i högre eller lägre mängd. Förutom i kött finns det i nötter och baljväxter, ägg och mjölkprodukter samt fisk och skaldjur. Så att få i sig det är inte så svårt, frågan är bara om man får i sig det i rätt mängd? Oftast får man faktiskt i sig tillräckligt och behöver inte vara orolig. Men vet man att man får i sig alldeles för lite kan man ta kosttillskott med till exempel aminosyra som komplement. Ett kosttillskott tar man ju via munnen, så det är som att få i sig det via kosten.

 

 

En fantastisk ört

Är man vegan eller vegetarian brukar man få rådet att man måste tänka på att få i sig extra av det som annars finns i kött. Alltså kanske man då är extra fundersam på om man får i sig de essentiella aminosyrorna. Förutom de matgrupper som nämndes tidigare finns aminosyror även i quinoa. Quinoa är en ört som alltså både är god och nyttig, och man måste ju inte vara vegan för att äta den. Men skulle du ändå behöva köpa på dig lite extra amino kan du göra det hos olika slags specialister på örter. Tänk att en liten, liten ört kan innehålla en sådan livsnödvändighet!

By | 2020-05-04T22:58:28+00:00 maj 4th, 2020|amino|Kommentarer inaktiverade för De viktiga aminosyrorna

About the Author: