Att renovera och förändra

//Att renovera och förändra

Att renovera och förändra

För dig som husägare är det ett ständigt arbete med att förbättra och förändra. Ska taket inte bytas, så ska fasaden målas eller grunden dräneras. Vanligtvis är det sommaren som blir den naturliga projektperioden och vem njuter inte av att få lite sol under arbetets gång. Beroende på vilken typ av förändringar du ska göra utvändigt på ditt hus bör du tänka till om det krävs bygglov.  Reglerna för detta varierar från fall till fall och kan bero på en mängd olika saker. Vilken typ av hus du äger och var det är beläget är exempelvis sådant som påverkar. Men även hur det ser ut idag och vad du vill förändra och så vidare.

 

Planering är A och O

Innan sommarens stora projekt kan dra igång bör du ta reda på vad som krävs och vad gäller för bygglov. Låt säga att du vill ändra fasaden på huset. Kanske byta beklädnad eller byta färg. Då gör du klokt i att kontakta den kommun du bor i och fråga vad som gäller. Då villkoren varierar avsevärt utifrån en mängd olika förhållanden och parametrar är det alltid säkrast att fråga först. Ifall du frågat och det visar sig att du inte behöver bygglov för de förändringar du vill genomföra, har du besparat dig en mängd huvudbry och pappersarbete. 

 

 

Om bygglov faktiskt behövs

Visar det sig iställer att de förändringar du vill göra på din fasad kräver bygglov har du en del jobb framför dig. Troligen innebär det att du vill byta till en helt annan färg som avviker från den tidigare. Eller att den avsevärt ändrar stil mot kringliggande byggnader och omgivning. För att få veta om du får bygglov bör du skicka in själva ansökan samt detaljritningar och beskrivning av förändringarna, hur de ska kontrolleras och exakt vilka NCS-kulörer det handlar om. Kort och gott, fråga alltid först!

By | 2020-06-29T12:57:13+00:00 juni 29th, 2020|bygglov|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment